Oefentherapie Cesar
De oefentherapeut onderscheidt zich door verder te kijken dan de klacht zelf, dat wil zeggen dat de klacht wordt geplaatst in het totaalbeeld van de houding en het bewegen van een cliënt.
De oefentherapeut richt zich op het verbeteren van houdings- en bewegingsgewoonten die voor klachten zorgen. Vaak zijn dit alledaagse verrichtingen zoals, bukken, tillen, zitten en lopen. Er is echter geen houding of manier van bewegen die voor iedereen geldt. De behandeling van een oefentherapeut is daarom ook altijd maatwerk en toegespitst op de specifieke klacht(en) van een individuele cliënt.
De oefentherapeut gaat samen met de patiënt aan de slag en door middel van het regelmatig doen van oefeningen worden houdingen en bewegingen verbeterd. Dit kunnen oefeningen zijn die u thuis doet, maar ook klachtverlichtende oefeningen voor op uw werk. Een oefentherapeut kijkt, naast houding en beweging, ook naar eventuele spanning in het lichaam. Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden en goed ontspannen is niet eenvoudig. Een gezonde manier van ademhalen is hierbij onmisbaar en biedt verlichting bij ademhalings- of spanningsklachten die vaak een goede houding of juist bewegen verstoren.
Indicaties om naar een oefentherapeut te gaan zijn:
– Klachten van nek, schouder, rug en heup en de klachten die daaruit voortvloeien, zoals hoofdpijn
– Arbeidsrelevante klachten en beroepsklachten
– Houdings- en bewegingsafwijkingen
– Ademhalingsklachten, bijvoorbeeld COPD en hyperventilatie
– Neurologische aandoeningen, zoals hernia en ischias, de ziekte van Parkinson, MS
– Orthopedische aandoeningen, zoals arthrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann, scoliose
– Achterstand in motorische ontwikkeling bij kinderen (zie kinderoefentherapie)
– Revalidatie
– RSI/KANS
– Bekkenklachten
– Whiplash
– Incontinentie